Kurkuma i miód to jedne z naturalnych produktów, które nie tylko dodają smaku każdej potrawie i deserowi, ale są też wyjątkowo zdrowe. Poniżej podaję przepisy z kurkumy i miodu na konkretne problemy.
1. Funkcje poznawcze mózgu.
Jedzenie co dzień miodu i kurkumy wspomaga pracę mózgu. Szczególnie polecany jest osobom starszym.
2. Rak prostaty.
Połączenie kalafiora przyprawionego kurkumą jest nie tylko pyszne, ale też chroni przed nowotworem.
3. Artretyzm.
Gdy chorujesz na ból stawów przyrządź napój: dwie łyżki kurkumy zagotuj w garnku z
filiżanką wody (na średnim ogniu). Gotową pastę trzymaj w lodówce przez miesiąc.
Można też roztopić jedną łyżkę pasty kurkumowej w szklance mleka i pić raz dziennie.
4. Cukrzyca.
Kurkuma obniża poziom cukru. Jedz 1/4 łyżeczki przed każdym posiłkiem.
5. Rak piersi.
Kurkuma hamuje rozwój komórek nowotworowych. Każda kobieta powinna dodawać do posiłków
łyżeczkę tej przyprawy.
6. Ból gardła.
Kurkuma pomaga przy przeziębieniu. Przy bólu gardła płucz go mieszanką z 1/2 łyżeczki kurkumy i
1 łyżeczki soli wymieszanej w filiżance z ciepłą wodą.
7. Przeciwutleniacze.
Aby usunąć toksyny z organizmu i ułatwić zaśnięcie do szklanki ciepłego mleka dodaj szczyptę kurkumy i łyżeczkę miodu. Wypij przed pójściem spać.
8. Oparzenia.
Przy oparzeniu wystarczy wymieszać żel aloesowy z kurkumą i nałożyć papkę na zmienioną skórę. To na pewno ukoi skórę.
9. Wysypka.
Wymieszaj kurkumę z masłem, aby uleczyć wysypkę, wrzody czy inne zmiany skórne. Posmaruj nią problematyczne miejsca na skórze.
10. Promienna, zdrowa cera.
Kurkuma łagodzi zmarszczki i dodaje blasku szarej cerze. W miseczce wymieszaj niewielką ilość wody, łyżkę płatków owsianych i pół łyżeczki kurkumy. Nałóż maseczkę na oczyszczoną skórę twarzy i pozostaw na 10 minut, następnie zalej ciepłą wodą i nałóż odżywczy krem.
11. Anemia.
Dla zdrowia wymieszaj 1/4 łyżeczki kurkumy z 1 łyżeczką miodu.
12. Odchudzanie.
Na śniadanie przygotuj: pół litra wody, dodaj 3 łyżki czarnej, liściastej herbaty, szczyptę cynamonu, łyżeczkę
miodu i trzy plasterki startego imbiru. Gdy płyn ostygnie, przecedzamy go i dodajemy pół litra jogurtu.
Całość trzymamy w lodówce i dodajemy np. do musli.
13. Ból głowy.
Aby nie faszerować się chemią dodaj do szklanki ciepłego mleka szczyptę kurkumy.