Świeże zioła i warzywa pod ręką to coś co uwielbia każda osoba, która lubi gotować i eksperymentować w kuchni. Wiele jest roślin, które po ścięciu nadal rosną, a ty korzystasz z nich za darmo.
SZCZYPIOREK
Wystarczy, że zanurzysz korzenie cebuli w szklance z wodą i zapewnisz jej dobre oświetlenie, a szczypiorku Ci nie braknie.
CZOSNEK
Korzenie czosnku bardzo łatwo i szybko wyrastają w wodzie. Mają bardzo łagodny smak ,który idealnie sprawdzi się w sałatkach czy sosach.
KAPUSTA CHIŃSKA
Korzenie kapusty zanurz w wodzie i pozostaw w dobrze oświetlonym miejscu. Po dwóch tygodniach umieść ją w doniczce, gdzie przybierze prawidłowy kształt.
SELER
Odetnij podstawę selera i umieść go w szklance z ciepłą wodą na słońcu. Gdy zacznie puszczać liście, możesz posadzić go w ogrodzie.
SAŁATA RZYMSKA
Zanurz ją w wodzie przynajmniej do połowy i pozostaw na kilka dni. Gdy liście zaczną rosnąć, możesz posadzić ją w ziemi.
MIĘTA
Pęd mięty umieść w szklance z wodą, a już po około tygodniu zauważysz, że puszcza białe korzenie. Gdy korzenie będą w miarę długie posadź mięte w dość dużej doniczce w glebie próchniczej i przepuszczalnej. Mięte należy podlewać 2 razy dziennie,a także potrzebuje ona sporo słońca. Pamiętaj by co roku ja przesadzić.
BAZYLIA
3-centymetrowe pędy bazylii należy umieścić w szklance wody i umieścić bezpośrednio na słońcu. Gdy będą 2 razy większe należy posadzić je w ziemi.
KOLENDRA
Kolendra wspaniale rośnie po umieszczeniu jej w wodzie.