wtorek, 8 lutego 2022

8 ziół i warzyw, które kupujesz raz, a już zawsze z nich korzystasz, bo nie przestają rosnąć


Świeże zioła i warzywa pod ręką to coś co uwielbia każda osoba, która lubi gotować i eksperymentować w kuchni. Wiele jest roślin, które po ścięciu nadal rosną, a ty korzystasz z nich za darmo.





SZCZYPIOREK
Wystarczy, że zanurzysz korzenie cebuli w szklance z wodą i zapewnisz jej dobre oświetlenie, a szczypiorku Ci nie braknie.

CZOSNEK
Korzenie czosnku bardzo łatwo i szybko wyrastają w wodzie. Mają bardzo łagodny smak ,który idealnie sprawdzi się w sałatkach czy sosach.




KAPUSTA CHIŃSKA
Korzenie kapusty zanurz w wodzie i pozostaw w dobrze oświetlonym miejscu. Po dwóch tygodniach umieść ją w doniczce, gdzie przybierze prawidłowy kształt.

SELER
Odetnij podstawę selera i umieść go w szklance z ciepłą wodą na słońcu. Gdy zacznie puszczać liście, możesz posadzić go w ogrodzie.




SAŁATA RZYMSKA
Zanurz ją w wodzie przynajmniej do połowy i pozostaw na kilka dni. Gdy liście zaczną rosnąć, możesz posadzić ją w ziemi.

MIĘTA
Pęd mięty umieść w szklance z wodą, a już po około tygodniu zauważysz, że puszcza białe korzenie. Gdy korzenie będą w miarę długie posadź mięte w dość dużej doniczce w glebie próchniczej i przepuszczalnej. Mięte należy podlewać 2 razy dziennie,a także potrzebuje ona sporo słońca. Pamiętaj by co roku ja przesadzić.




BAZYLIA
3-centymetrowe pędy bazylii należy umieścić w szklance wody i umieścić bezpośrednio na słońcu. Gdy będą 2 razy większe należy posadzić je w ziemi.

KOLENDRA
Kolendra wspaniale rośnie po umieszczeniu jej w wodzie.